V životě lidí už je to zařízeno tak, že tito obvykle musí pracovat. Ne proto, že by je to všechny bez výjimky bavilo a že by jim to činilo nějaké mimořádné potěšení, i když i takové případy se najdou, ale proto, že se za práci dostávají peníze. A peníze jsou jak známo nezbytné k tomu, aby mohl každý z nás žít.

A tak lidé pracují především proto, aby dostali ony peníze. A aby nebyli zklamáni, je otázka výplaty vlastě tím prvním, na co se při shánění zaměstnání člověk ptá. A logicky i dostane odpověď.

ležící euromince

Zaměstnavatel se při uzavření pracovního poměru pochopitelně zavazuje, že bude zaměstnanci platit. Jenže cifra, kterou tu obvykle uvádí, není tím, co zaměstnanec za odvedenou práci opravdu dostane. Zpravidla se tu totiž uvádí pouze hrubá mzda. A není v tom vlastně žádná lumpárna, kterou by se zaměstnavatel snažil budoucího zaměstnance poškodit. Takový zaměstnavatel prostě uvádí to, co ve prospěch onoho zaměstnance vynaloží.

Jenže zaměstnanec tuto částku nedostane. Stát a zdravotní pojišťovna si z ní totiž napřed ukousnou v podobě daně z příjmu a sociálního a zdravotního pojištění, někdy se z takové hrubé mzdy strhávají i částky sloužící k vyplácení exekucí a podobně. A teprve to, co zbude, pak zaměstnanec dostane ve formě čisté mzdy. Jež je vždy nižší než mzda hrubá, a to i v případě, že může zaměstnanec uplatnit některou ze slev na dani.

mince a počítačka

A aby se tedy předešlo zaměstnancovu zklamání, plynoucímu z toho, že nedostal v čistém to, co mu bylo v hrubém slíbeno, je lepší, když se hned zkraje vypočítá skutečný zaměstnancův příjem. A nejlépe vypočítá částku zvanou základní mzda https://www.kalkulackacistemzdy.cz/, tedy kalkulačka umístěná na internetu, která po zadání několika základních údajů hned prozradí reálný stav věcí.

A člověk tak nemusí trnout až do první výplaty, aby věděl, kolik že doopravdy dostane.