Mezi lidmi vznikají různé mýty a ty poté bohužel provází mnoho generací ještě do budoucnosti, aniž by si zjistili, jestli se určité vyjádření zakládá na pravdě. Potom se bohužel ochuzují o to nejcennější, co nám příroda poskytuje. Stejný osud potkal i samotné mandle, ačkoliv jsou nositelky prospěšných látek pro naše tělo. Stále musí čelit negativnímu tvrzení, že jejich konzumace nám nejen neprospívá, ale rovnou v řádné dávce škodí. Je pravdou, že se pěstují dva druhy mandlí, což může mít v realitě opravdový vliv na nějakou nepravdivou legendu.

zdravá snídaně – miska s kaší a posypaná zdravými surovinami – včetně mandlí

Hořké mandle – tento druh se skutečně nedoporučuje konzumovat v syrové podobě, ale je neocenitelnou složkou při tepelné úpravě, například v podobě mandlového oleje. Nicméně se nemusíme nijak obávat, že bychom si zakoupili špatný sáček, jelikož běžně je tento druh neprodejný, tudíž těžko může k dané záměně dojít.

Sladké mandle – již od pradávna jsou součástí kuchyně a to po celém světě. Dají se běžně zakoupit a také se dají využít nejen k přímé konzumaci, ale také při přípravě řady chutných a zdravých pokrmů a moučníků. Jsou vhodné na zdobení dortů, pečiva, cukroví nebo zkrátka jen tak zobání jak na slaný, tak sladký způsob provedení.
neloupané mandle

Zdroj cenných látek

Díky celé řadě obsažených vitamínů, zejména E a B, dále minerálů a stopových prvků, patří mandle podle odborníků do našeho jídelníčku. A dokonce se mají konzumovat i se slupkou, ačkoliv další mýtus vede k tomu, že slupka je pro člověka jedovatá, špatně stravitelná nebo škodlivá. Opak je pravdou, jelikož i slupka je zdrojem vlákniny, kterou tělo potřebuje. Vyplatí si zakoupit například rovnou mandle 1kg, jelikož pravidelnou konzumací pár kousků denně tělu dodáme vitamíny, železo, vlákninu, bílkoviny, vápník, hořčík, draslík, zinek, selen a mnohé další zdraví prospěšné látky. Navíc jsou výborné i pro redukci hmotnosti a rozhodně není třeba se obávat tuků, které jsou v tomto případu zdravé.